Óvodai feladatlapok otthonra, avagy hétvégi gyakorlás Anyával és Apával

Örökérvényű igazság, hogy minden gyermek más és más, különböző tempóban fejlődnek már születésüktől kezdődően és természetesen ez az egyediség az óvodás korban sem szűnik meg. Az, hogy melyik gyermek melyik óvodába jár túlnyomó többségben a szülők döntésén múlik, a választás során figyelembe véve a gyermek egyediségét, egyéni igényeit stb.

Azonban az, hogy az egyes óvodák a gyerekekeket milyen módon fejlesztik, az már sajnos nem a szülők elhatározásán múlik. Alapvetően (leegyszerűsítve) kétféle óvoda típust különböztetünk meg: a magánóvoda és az állami óvoda. Ami a közös bennük, hogy mindkét helyen lelkiismeretes óvó nénik és tündéri gyermekek vannak.

A Közoktatási Törvény szerint jelenleg három éves kortól kötelező az óvoda. Az egyes intézmények helyi, Nevelési Programja viszont különböző. Az állami óvodákban jelenleg nem kötelező a kis- és középső csoportban a foglalkozás. Kezdeményezések vannak az egyes csoportokon belül az óvodpedagógusok részéről és ilyenkor a gyermek eldöntheti, hogy bekapcsolódik-e a foglalkozásba vagy sem. Állami óvodában 25-30 gyermek mellett fizikai lehetetlenség elvárni az óvónőktől, hogy nap, mint nap feladatlapokat oldjanak meg a gyermekekkel.

Magánintézményben ez sokkal kivitelezhetőbb, hiszen a csoport létszám fele annyi, mint az állami intézményekben. Mi a Heidi Német Nemzetiségi Magánóvodában már kiscsoportban elkezdjük az egyéni és a csoportos fejlesztéseket. A gyermekek érdeklődését már három éves korban felkeltjük és szinte már a gyerekek „követelik” a feladatlapok megoldását. Büszkeséggel tölti el a gyermeket, ha délután hazaviheti és megmutathatja szüleinek milyen ügyes volt. Tehát elmondhatjuk, hogy a fejlesztésben eltérnek az óvodák egymástól, hiszen nem mindegy, hogy a gyermekeket milyen sűrűn és milyen tanító jellegű feladatlapokkal látják el.

Csaknem 20 éves óvodavezetői tapasztalatunk és ismereteink alapján sajnos kijelenthető, hogy az állami óvodák nagy része nem használ feladatlapot kis és középső csoportban.

A szülők legtöbbször akkor szembesülnek azzal, hogy gyermekük az óvodában nem tölt ki feladatlapot, amikor egy másik szülőtársa büszkén mutatja gyermeke hibátlan tesztmegoldásait.

(a kép illusztráció)

Mit tehet ilyenkor egy kétségbeesett szülő?

1.) szól az óvodában, jelezvén, hogy oldjanak meg feladatlapokat a gyerekek (ha eddig sem csinálták, akkor most miért változtatnának, nem beszélve a csoport létszámról, ami szintén akadálya a fejlesztésnek)

2.) elkezd feladatlapokat keresni/letölteni az interneten

Az interneten több száz ingyenes feladatlapot találhatunk, vannak köztük jobbak is és rosszabbak is. Az, hogy melyik feladatlap milyen erősségű, kinek (melyik korosztálynak szól), az általában nem érhető el ingyenes verzióban csak előfizetéses formában.

Ezen igény/hiánypótlás céljából indítjuk el a Heidi Országos Tudáspróba első évfolyamát, hogy a szülők és pedagógusok szakmai feladatlapokat kapjanak és együtt, közösen tölthessék ki azokat otthon vagy akár napközben az óvodában a gyermekekkel.

A Heidi - Országos Tudáspróba résztvevői 2015. novemberétől 2016. június végéig 14 darab színes nyomtatott feladatlapot kapnak kézhez. Az egyes feladatlapokat kéthetente postán küldjük el. A feladatsorok között megtalálhatóak matematikai, logikai és természetesen memória fejlesztő feladványok is.

A tanév alatt bárki bármikor csatlakozhat és az ország bármely pontjáról várjuk a jelentkezéseket. Legyen szó ovis foglalkozásokról vagy otthoni fejlesztésről, a Heidi - Tudáspróba anyaga kiscsoportostól nagycsoportig minden korosztály számára ajánlott. Várjuk óvodák, illetve óvodai pedagógusok jelentkezését is, hiszen a feladatsorok akár óvodai foglalkozás keretein belül is megoldhatóak.

A Tudáspróba ára félévre bruttó 4.500.-Ft, amely előre fizetendő. A feladatlapok megrendeléséhez kattintson ide --> MEGRENDELEM

A munkalapok kitöltésével egy nyereményjátékon is részt vehetnek a résztvevők, a sorsolás 2016. júniusában lesz, ahol a fődíj:

1 db családi wellness hétvége Hajdúszoboszlón,

5 db gyermek és 5 db felnőtt bicikli ( melyet 5 család nyerhet meg),

5 db Állatkerti belépő,

5 db Játszóházi belépő a nyertes lakhelyéhez legközelebbi játszóházba,

ezenkívül minden résztvevő gyermek meglepetés ajándékot kap az első 8 és a második 8 feladatlap kitöltése után és a nyári sorsoláson is!!

Érdemes tehát jelentkezni és részt venni a Heidi Tudáspróbán, mivel így felelősségteljes szülőként a pedagógusok által összeállított feladatsorokon keresztül felmérhetjük gyermekünk tudását.

Hozzászólok

Név és email cím megadása szükséges, az email címet nem tesszük közzé.

házirend közzétételi lista pedagógiai program szmsz
házirend közzétételi lista pedagógiai program szmsz