Fejlesztő foglalkozások

A nevelési programunkba épített fejlesztő foglalkozások, amelyen minden gyermek részt vesz:

Bölcsőde:
- német
- fejlesztő foglalkozások (rajz, kézügyesség, ének)

Kiscsoportos kortól minden héten:
- néptánc
- angol
- lovaglás
- úszás
- judo
- jóga
- egyéb fejlesztő foglalkozások (torna, rajz, kézügyesség, ének-zene, mese, környezetismeret, matematika és írás előkészítés)

Választható délutáni különfoglalkozások (kiscsoportos kortól):
- néptánc
- foci
- zenés tánc
- judo
- angol
- PEK torna gyerekeknek


Foci a Heidi óvodában

Már a három-négy éves gyerekek is rugdalják, dobálják egymáshoz a labdát; ha megnézzük őket a játszótereken, ott is látjuk, hogy legtöbben a labda irányába orientálódnak. Az oktatásban az a célunk, hogy a gyerek szeresse meg a játékot, szeressen a labdával bánni, az aktív mozgás az alapvető igényévé váljon. Az hiú ábránd, hogy valakit 3-4-5 éves korban kiválasztunk arra, hogy labdarúgóvá váljon... Azért választjuk ki, hogy szeresse a mozgást, aztán majd eldönti, hogy melyik részét szerette meg – esetleg lesz belőle atléta, tornász, stb.

Az óvodás kisgyermekeknek nem annyira „edzést” tartunk, ezek inkább „foglalkozások”. Az a fő, hogy jöjjenek, szeressék meg, holnapután is akarjanak jönni, meséljék el a barátaiknak, hogy milyen jó „fociedzésen” voltak, hogy nekik is felkeltsék az érdeklődésüket, és ők is eljöjjenek. Ilyen foglalkozásokat a Heidi Óvodában is tartunk - választható jeleggel - heti kétszeri rendszerességgel.

Időpont: kedd 15-15.45-ig és csütörtök 16-16.45-ig


Horváth Áron, gyermek fociedző


Lovaglás a Heidiben

Lovardánkban a gyerekek oktatása többnyire pónilovakon történik. A kis lovak lehetővé teszik, hogy a fiatal lovasok nagyobb magabiztossággal tanuljanak lovagolni. Van akinek ismerős az érzés (vagy ha nem, nyilván el tudja képzelni), milyen az, amikor lovas karrierünk kezdetén odaállítanak egy hatalmas ló elé, hogy mi ezen fogunk lovagolni, és nem kell félni nem bánt - bár te magad abban sem vagy biztos, hogy ez az állat valóban füvet eszik s nem gyerekeket.

A póni lovak méretben és fzikailag is jobban illenek egy gyerekhez, ezzel lehetové téve, hogy eredményesen és sikerélménnyel lovagoljanak.És mint azt közelebbrol is látni fogjátok, ha megismerkedtek lovainkkal, a pónik pontos másai a nagy lovaknak, sot szépségben gyakran felül is múlják azokat. A lovaglás koncentrációt és figyelmet igényel, amit az óvodás korban problémás hosszabb ideig fenntartani. Ennek a tulajdonságnak elsajátításához nélkülözhetetlen a lovaglás.

Időpont: minden kedden: 10.30-tól 11.30-ig
(őszi és tavaszi hónapokban)


Lovaglás: Varga Zoltán, lovasedző


Reiten bei Heidi

Der Reiten-Unterricht wird mit Ponys durchgeführt. Das macht möglich, dass die kleine Reiter mit größerer Sicherheit und Selbstbewusstsein reiten können. Für manchen ist das Gefühl bekannt (oder kann man sich vorstellen) wenn uns am Anfang unserer Reiterkarriere vor ein Pferd stellen, -dass wir dem reiten werden und haben von dem Keinen Angst, es passiert nichts, aber du dir selbst bist du dabei nicht sicher, ob es wirklich Gras und nicht Menschen frisst.

Die Ponys stimmen von der Größe her besser zu den Kindern, damit sie es möglich machen, dass sie mit Erfolg und Gesamtleistung reiten. Ihr werdet es nah sehen, wenn ihr euch mit unseren Pferden vertraut macht, dass die Ponys gerade so aufgebaut sind, wie ein großes Pferd, sie übertreffen sie sogar in der Schönheit. Das Reiten beansprucht Konzentration und große Aufmerksamkeit, was die Kindergartenkinder länger nicht unterhalten können. Für die Erlernbarkeit derer Eigenschaft ist das reiten unerlässlich.

Termin Jede Woche dienstags von 10.30 bis 11 30
(Im Herbst und im Frühling)


Reiten: Zoltán VARGA, Pferdetrainer


Úszás

Néhány hasznos információ az úszásról (nem csak óvodásoknak)

Az úszás hatásai talán az egyik legpozitívabbak az összes sportág közül. Magyarországon az úszás gyökerei az 1800-as évekre vezetnek vissza, és mindmáig az egyik legeredményesebb sportág.

A futáshoz vagy kerékpározáshoz hasonlóan ez is állóképességi sport, és sem nemhez, sem korhoz, sem edzettségi állapothoz nem köthető – ajánlott mindenki számára! Az úszás sok dologban különbözik a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, és számtalan pozitív élettani hatása van – emiatt ajánlják olyan gyakran az orvosok is!

 • Az úszás az edzőteremben végzett testmozgásnál 12-szer hatásosabb, hiszen megmozgatja a test összes belső izmát, emellett fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot.
 • Úszásnál figyelni kell a légzésre: ez az egyetlen sport a világon, amely légzésszabályozásra kényszerít – emiatt a légző szervrendszer is fejlődik. Ez nagyon fontos a gyermekek számára!
 • Az úszás hatásai között megemlítendő, hogy fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, a szív-és érrendszer működését képes pozitívan befolyásolni, melynek következtében javul a szövetek és sejtek oxigén-ellátása.
 • Az úszás fokozza a szellemi teljesítményt, a kiváló óvodai-iskolai teljesítmény főleg gyermekkorban tűnik ki.
 • Fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen az úszás hatásai közt kiemelkedő, hogy az emberi szervezet 500-700 kalóriát éget el óránként úszás közben.
 • Úszás során nyúlnak az izmok, a gerincnek stabilitást biztosít.
 • Az úszás asztmás betegek számára a tünetek enyhítésére ajánlott, hiszen jótékony hatása van a légzésszabályozásra.

Időpont: minden hétfőn és szerdán 10-11 óráig


Úszás: Zele István, szakedző


Schwimmen im Heidi

Einige nützliche Informationen zum Schwimmen (nicht nur für Kindergartenkinder)

Die Wirkungen des Schwimmens sind die positivsten von allen Sportarten. In Ungarn greifen die Wurzeln des Schwimmens zu den 1800 Jahren zurück, und ist immer heute noch einer von den erfolgreichsten Sportarten. ähnlich zum Laufen und zum Fahrradfahren ist das auch ein Sport der Standfähigkeit, und ist nicht zum Geschlecht oder zum Alter oder zum Fitness-Zustand verbunden- Es ist für allen empfehlend.

Das Schwimmen ist in mehreren Hinsichten anders als die Bewegungstechnik der anderen Sportarten und hat zahlreiche positive Wirkungen, deswegen empfehlen es auch die Ärzte.

 • Das Schwimmen ist 12mal wirksamer als die Bewegung im Fitnessraum, da es alle Muskeln der Körper bewegen lässt, daneben entwickelt es auch die Standfähigkeit und erhöht die Beweglichkeit.
 • Beim Schwimmen muss man auf dem Atem achten. Das ist der einzige Sport auf der Welt, welches auf Atemregelung zwingt. Deswegen entwickeln sich auch die Atemwege. Das ist wichtig für die Kinder.
 • Das Schwimmen verbessert und beschleunigt den Stoffwechsel, die Herz- und Kreislauf Funktion kann positiv beeinflussen durch die die Sauerstoffversorgung der Geweben und Zellen verbessert.
 • Das Schwimmen erhöht die geistige Leistungsfähigkeit, die ausgezeichnete kindergärtnerische und schulische Leistung glänzt in der Kinderzeit.
 • Für Dieter ist es auch hervorragend, da es unter den Auswirkungen des Schwimmens überragend ist, dass der menschliche Körper 500-700 Kalorien pro Stunde beim Schwimmen verbrennt.
 • Beim Schwimmen dehnen die Muskeln, und für die Wirbelsäule Stabilität stimmt.
 • Das Schwimmen ist für Asthma-Patienten um die Symptome zu lindern empfohlen, da es wohltätige Wirkung auf die Atemkontrolle hat.
 • Termin: Jeden Montag und Mittwoch von 10 bis 11 Uhr


  Schwimmen: István ZELE, Trainer


  Ovis judo

  Az ovis gyerkőcök foglalkozásainkon megismerkednek a sportág alapjaival, ezáltal megtanulják a helyes eséstechnikát. Játékosan tanulják a különböző gimnasztikai elemeket, így egyre finomabb lesz a mozgásuk, fejlődik a koordinációjuk. Felkészülnek a közeledő iskolai élet rendjére, javul a magatartásuk és a tanulási képességük. Két területre fektetjük a hangsúlyt az oktatásaink alkalmával. Egyik az eséstechnika, a másik pedig a küzdelmi játékok köre.

  Eséstechnika

  Azon kívül, hogy ez az egyetlen, ami már kisgyermekkorban is eredményesen oktatható, nem tartalmaz a testi épségre veszélyes elemeket, minden izmot megmozgató gyakorlatokat és az eséstechnikát viszont igen. Az esni tudás fontosságát nem szükséges megmagyarázni. A megtanult mozgást később akkor is alkalmazza a gyermek mikor szüksége lesz rá a jeges havas járdán, a kerékpározás vagy síelés közben, az élet bármely területén.

  Küzdelmi Játékok

  A küzdősportokról, így a JUDO-ról is sokan gondolják, hogy durva, veszélyes és nem az óvodába való. Az ovis judo minden szempontból cáfolja ezt a hitet. A szigorú szabályok közé szorított küzdelmi játékok nem veszélyesebbek egy labda- vagy egy fogójátéknál. Amíg a gyermekek nem tudnak tökéletesen esni, nem tanulnak judo dobástechnikákat. A küzdelmi játékok nagy része, nem igényel judo technikákat, csupán a kondicionális képességeiket, ügyességüket használják a gyerekek.

  Időpont: péntek 15-16 óráig

  Csattos Róbert judo szakedző


  Zenés tánc a Heidiben

  Az ovis kezdő csoportunknak először a modern tánc alapjait tanítjuk meg, az egyszerűbb diszkós lépésekkel ismerkedünk, aztán egyre komolyabb mozdulatsorokat és technikákat tanítunk.
  Óráinkon a balett mellett a modern technikák sokasága ötvöződik, tanulunk még jazz-, kortárs és egyéb művészi kombinációkat. Trend és Hip-hop táncórákon a könnyed és laza elemekkel fűszerezett mai zenére készült koreográfiákatat készítünk, aminek elengedhetetlen kísérője az akrobatika.

  Erősségünk a színpadi show-tánc, ami egy témát feldolgozó látványos színházi darabba illő koreográfia díszletekkel és kellékekkel. (Narnia Krónikái, Transformers, Macskák, Alíz csodaországban, Karib-tenger kalózai ...)

  Számos Országos és Európa bajnoki címet nyertünk az évek alatt, és folyamatosan versenyeztetjük a tehetséges haladó csoportokat.

  Időpont: szerdán 15-16 óráig

  Chrenkó Adrienn, tánctanár
  Adenssa Sporttánc Egyesület

házirend közzétételi lista pedagógiai program szmsz
házirend közzétételi lista pedagógiai program szmsz