Különbségek a nagycsoport és az iskolai felkészítő csoport között!

Szerző: Zoller Mária

Mai bejegyzésem apropója, hogy sokan összekeverik a címben említett két fogalmat, lássuk tehát a részleteket:

Nagycsoport: A nagycsoport életkori összetétele az 5-6-7 éves korosztály.

Iskolai felkészítő csoport: Egy olyan folyamat, ahol az iskola előtti évben a gyermek készségei olyan szintre kerülnek, hogy iskolába lépéskor könnyedén meg tanuljon a gyermek írni, olvasni, számolni, logikusan gondolkodni.

Már a fogalmak meghatározásából is látszik, hogy egy nagycsoportos gyermek nem biztos, hogy iskolafelkészítésben is részesül. Akkor szükséges a felkészítés, ha biztosan tudjuk, hogy a gyermek az utolsó évét tölti az óvodában és a következő tanévtől iskolás lesz. Ezért nagyon fontos, hogy az év eleji szülői értekezleten megbeszélje a pedagógus és a szülő, hogy a gyermek következő évben megy-e iskolába vagy sem. Természetesen ennek törvényi előírásai is vannak, mely szerint amelyik évben a gyermek augusztus 31.-ig betölti a 6. életévét tankötelessé válik. Óvodában 6 éves kor után csak akkor maradhat a gyermek, ha az óvónő, szülő és a Nevelési Tanácsadó együttesen megegyeznek ebben.

Az a gyermek, aki nem megy iskolába, de nagycsoportos fejlesztő feladatokat kap, szocializálódik társai között, megtanulja az öltözködés, testápolás, étkezés, önkiszolgálás, közösségi élet szabályait. Részt vesz anyanyelvi nevelésben, mese-vers foglalkozásokon, környezeti nevelésben. Be kell vonni a gyermekeket a növény és állatgondozásba, a kerti növények gondozásába. Nagy hangsúlyt kell fektetni az ének-zenei fejlesztésre, vizuális nevelésre. Nos láthatjuk, hogy egy nagycsoportos gyermeknek mennyi mindent kell elsajátítania ahhoz, hogy mindemellett még az iskolára is felkészítsük.

Amennyiben ezzel a témával kapcsolatban kérdése lenne, kérem írjon nekünk.

Hozzászólok

Név és email cím megadása szükséges, az email címet nem tesszük közzé.

házirend közzétételi lista pedagógiai program szmsz
házirend közzétételi lista pedagógiai program szmsz