Különbségek a nagycsoport és az iskolai felkészítő csoport között!

2015 nov 15
2015 nov 15

Szerző: Zoller Mária

Mai bejegyzésem apropója, hogy sokan összekeverik a címben említett két fogalmat, lássuk tehát a részleteket:

Nagycsoport: A nagycsoport életkori összetétele az 5-6-7 éves korosztály.

Iskolai felkészítő csoport: Egy olyan folyamat, ahol az iskola előtti évben a gyermek készségei olyan szintre kerülnek, hogy iskolába lépéskor könnyedén meg tanuljon a gyermek írni, olvasni, számolni, logikusan gondolkodni.

Már a fogalmak meghatározásából is látszik, hogy egy nagycsoportos gyermek nem biztos, hogy iskolafelkészítésben is részesül. Akkor szükséges a felkészítés, ha biztosan tudjuk, hogy a gyermek az utolsó évét tölti az óvodában és a következő tanévtől iskolás lesz. Ezért nagyon fontos, hogy az év eleji szülői értekezleten megbeszélje a pedagógus és a szülő, hogy a gyermek következő évben megy-e iskolába vagy sem. Természetesen ennek törvényi előírásai is vannak, mely szerint amelyik évben a gyermek augusztus 31.-ig betölti a 6. életévét tankötelessé válik. Óvodában 6 éves kor után csak akkor maradhat a gyermek, ha az óvónő, szülő és a Nevelési Tanácsadó együttesen megegyeznek ebben.

Az a gyermek, aki nem megy iskolába, de nagycsoportos fejlesztő feladatokat kap, szocializálódik társai között, megtanulja az öltözködés, testápolás, étkezés, önkiszolgálás, közösségi élet szabályait. Részt vesz anyanyelvi nevelésben, mese-vers foglalkozásokon, környezeti nevelésben. Be kell vonni a gyermekeket a növény és állatgondozásba, a kerti növények gondozásába. Nagy hangsúlyt kell fektetni az ének-zenei fejlesztésre, vizuális nevelésre. Nos láthatjuk, hogy egy nagycsoportos gyermeknek mennyi mindent kell elsajátítania ahhoz, hogy mindemellett még az iskolára is felkészítsük.

Amennyiben ezzel a témával kapcsolatban kérdése lenne, kérem írjon nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram